Etappeplaats Reuver

 

De naam Beesel is waarschijnlijk afkomstig van het woord ‘Bieslo’. In vroeger dagen was dit gebied een zeer bosrijke streek met veel waterbiezen. De gemeente (circa 14.000 inwoners) bestaat uit de kernen Beesel, Reuver en Offenbeek en is gelegen op de oostelijke maasoever. Ingeklemd tussen Maas en Duitse grens vormt Beesel een groene buffer tussen de steden Venlo en Roermond. Niet voor niets in 2014 gekozen tot Groenste Dorp van Nederland. Beesel is, door het groene, vriendelijke en rustige karakter, een aantrekkelijke gemeente voor recreatie. Diverse routes nodigen uit om ontspannen te genieten van uitgestrekte bossen, weilanden, waterpartijen, kapelletjes en historische bezienswaardigheden.

 

De dorpskern Beesel kenmerkt zich door een typisch Limburgs karakter. Het dorp is vanwege het folkloristische openluchtspel het Draaksteken vooral bekend als Drakedörp (Drakendorp). Generatie op generatie zijn inwoners opgegroeid met het verhaal over de strijd tussen Sint Joris en de Draak. Het Draaksteken is een levende traditie; hierdoor is het evenement op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst.

Het centrum van de gemeente vormt de kern Reuver. Reuver heeft een aantrekkelijk winkelcentrum met veel winkels en ruime parkeergelegenheid. Rondom het marktplein in Reuver kunt u plaatsnemen op een van de vele uitnodigende terrasjes. Via de kern Offenbeek bereikt u de groene grensovergang met Duitsland, 'De Witte Stein'