Etappeplaats Ureterp

 

In het zuid oosten midden in de Fryske wâlden, bekend om de bossen en landelijke natuur, ligt Ureterp aan de A7 tussen Heerenveen en Groningen. Ureterp is een bruisend forensen dorp met een actieve dorpskern , veel verenigingen, wielerevenementen (Ronde van Ureterp, NK2014) en een prominent festival(Oerrock) waar in de loop der jaren veel grote artiesten(o.a. Kane& Ilse de Lange) op het hoofdpodium hebben gestaan. Ureterp is door de eeuwen heen gegroeid naar een inwonersaantal van 4700 en wordt nog steeds uitgebreid. Ureterp, onder friezen bekend als Oerterp, is onderdeel van de gemeente Opsterland en heeft een regiofunctie voor de buurdorpen. Oerterp kent een actieve middenstand met een bruisend centrum, meerdere supermarkten en horecagelegenheden. Een bezoek aan Ureterp en omgeving is zeker een aanrader.

 

Gemeente Opsterland
Mooie landschappen, rust en ruimte in combinatie met leefbaarheid en goede bereikbaarheid maken Opsterland tot een erg aantrekkelijke woon- en recreatiegemeente. Opsterland heeft 16 karakteristieke en bruisende dorpen met in totaal 30.000 inwoners. Het grondgebied beslaat maar liefst 23.000 hectare en daarmee is Opsterland een van de grootste gemeenten in Friesland.

In Opsterland zijn verschillende bedrijventerreinen. Zo is er in samenwerking met de buurgemeente Smallingerland het bedrijvenpark Drachten Azeven opgericht. Het bedrijvenpark ligt centraal langs de snelweg A7 en de provinciale weg N381. Het bedrijvenpark is 70 hectare groot en onder andere geschikt voor de vestiging van logistieke en daaraan verbonden bedrijven. Het park wordt in fases uitgebreid met 110 hectare. Dit nieuwe deel is geschikt voor verschillende typen bedrijvigheid. Opsterland leent zich uitstekend voor allerlei buitenactiviteiten en is bij uitstek een fiets- en wandelgemeente.

De vele kilometers fiets- en wandelpad zijn een echte traktatie. Zij brengen u langs laagveen, polders, kanalen, bossen, heidevelden, natuurgebieden en karakteristieke dorpjes. Er zijn ook verschillende ruiterroutes. Een andere ontspanning is kano- of bootje varen op de Turfroute. De route sluit aan op de Friese meren en het is mogelijk om via Drenthe en Overijssel naar Duitsland te varen, of andersom natuurlijk. Een boottocht geeft u een goede indruk van de landschappen en dorpjes in Opsterland.