Olympia’s Tour 2016: Voorbeschouwing etappe 1

Olympia’s Tour begint dinsdag met een ploegentijdrit in het Overijsselse Hardenberg, de woonplaats van Radio 538-DJ Edwin Evers. Maar ook de gemeente waar Albert Timmer woont en waar met speciale aandacht gekeken wordt naar de lokale renners Justin Timmermans (combiploeg Baby Dump - Join-S de Rijke) en Chiel Breukelman (stagiair Cyclingteam Jo Piels). Een voorbeschouwing van de eerste etappe met dank aan wielerflits.nl

Favorieten
*** Noorwegen
** BMC Development Team, Klein Constancia CT
* Verenigde Staten, Australië, Rabobank


Parcours
Het parcours van en naar Hardenberg is 18,9 kilometer lang. Vanuit het vertrek voor het gemeentehuis, rijden de renners via Rheeze naar Diffelen. Vanuit die plaats trekken de renners door het daarnaast gelegen Mariënberg, om dan via de lange Hardenbergseweg terug te rijden naar de startplaats. Daar is de finishstreep getrokken op de Europaweg. Omdat het gehele parcours vlak is en er veel lange, rechte stukken op de renners liggen te wachten, is het een parcours voor de echte powerhouses.

 


Cyclingteam Jo Piels tijdens Olympia's Tour 2015

Favorieten
Ploegentijdritten in het beloftencircuit zijn zeldzaam. Zo telt de UCI Nation’s Cup U23 maar één ploegentijdrit. Die was toevallig ook in Nederland, tijdens de ZLM Roompot Tour. De koers in april is een mooi referentiekader, want daar reden veel renners in dezelfde teams als dat ze nu doen. Met andere woorden: een ploegentijdrit om van te smullen!

Noorwegen ging destijds van en naar Tholen met de zege lopen. Zij zijn ook nu weer de topfavoriet voor de dagzege. Met Amund Grøndahl Jansen, Kristoffer Halvorsen, Tobias Foss, Anders Skaarseth en Ole Forfang zijn er namelijk vijf van de zes renners die de tijdrit in Zeeland wonnen, ook in Hardenberg van de partij. Rasmuss Tiller vervangt in OT Markus Hoelgaard.

De concurrentie van de opleidingsploegen is groot voor Noorwegen. BMC Development heeft namelijk een sterke selectie afgevaardigd voor Olympia’s Tour. Met Nathan Van Hooydonck, Pascal Eenkhoorn en Pavel Sivakov huizen er een paar goede tijdrijders in hun team. Doe daar hardrijders als Bram Welten, Martin Schäppi en Lukas Spengler bij en je hebt een serieuze kanshebber op de eerste leiderstrui.

Ook Klein Constancia is een team dat uitstekend een ploegentijdrit af kan werken. Met Frans kampioen tijdrijden Rémi Cavagna, Jérémy Leqrocq, Jonas Bokeloh en Iván García zijn enkele van de beste tempobeulen aanwezig. Een gevaarlijke klant voor de openingsrit!

En wat te denken van de Amerikanen? Bij de Verenigde Staten komen ze met een ijzersterke formatie naar Nederland. Met kopman Neilson Powless, tijdritkampioen Geoffrey Curran, Greggory Daniel en Colin Joyce hebben ze vier mannen die snoeihard kunnen uithalen in deze ploegentijdrit. Ook sprinter Logan Owen kan goed van pas komen om met zijn versnellingen het tempo omhoog te brengen na de bochten. 

In Australië rekenen ze op Michael Storer en Jai Hindley.  Zij beschikken over een goede tijdrit. De jongens uit Down Under werden tijdens de ploegentijdrit in de ZLM Roompot Tour zesde. Daar waren Daniel Fitter, Lucas Hamilton en Rohan Wight ook bij, net als hier in Hardenberg.

Nederland kan zich verheugen op de prestaties van Rabobank. De Nederlandse ploeg bestaat onder meer uit Cees Bol en Peter Lenderink, die in het voorjaar zevende werden in de ploegentijdrit in Zeeland. Zij moeten in Overijssel de klus klaren met Hartthijs de Vries, die met zijn tijdrijderscapaciteiten een goede bijdrage kan leveren. Sterke renners als Lennard Hofstede, Martijn Budding en Jan Maas moeten het plaatje voor Rabobank compleet maken. Kunnen zij de Rabobank-heerschappij van de laatste decennia voortzetten?

Ook Denemarken kan goed voor de dag komen. Het Scandinavische land heeft met Mads Pedersen en Michael Carbel Svendgaard twee potentiele wereldtoppers in haar rangen. Groot-Brittannië, Luxemburg, Zweden, SEG Racing Academy en Jo Piels zijn outsiders voor de winst.

Weer
Het weer speelt dinsdagavond naar verwachting geen grote rol. Met 22 graden Celsius is het voor eind september heerlijk weer in Nederland. Er staat windkracht drie uit het noorden, waardoor de ploegen de wind schuinvoor en –tegen hebben. De kans op neerslag is tien procent.