Olympia's 3M Tour 2015 start met ploegentijdrit

 

Olympia's 3M Tour start in 2015 met een ploegentijdrit van vijftien kilometer rond de Drentse provinciehoofdstad Assen. Dat gebeurt op dinsdag 12 mei. Diezelfde dag is Assen het vertrekpunt van de tweede rit in Nederlands oudste etappekoers met aankomst in Ureterp. Assen wil zich met het evenement nog nadrukkelijker op de kaart zetten als hoofdstad van fietsprovincie Drenthe. In 2009 organiseerde deze stad al de start van de Ronde van Spanje (Vuelta). Dit keer is gekozen voor een Nederlands topwielerevenement.

 

De rit tegen de klok voor teams start in het centrum van Assen op de Noordersingel. Via de Beilerstraat wordt koers gezet richting het TT circuit en vervolgens voert het traject langs de nieuwe wielerbaan. De finishlijn wordt getrokken ter hoogte van het Hertenkamp op de Doctor Nassaulaan. De middagetappe start met een lus van 35 kilometer rond Assen. Vanuit Assen worden dan eerst Zeijen, Ubbena, Taarlo, Loon en Balloo aangedaan, vervolgens komt het peloton weer door Assen en daarna zal de karavaan Drenthe verlaten om naar de Friese finishplaats Ureterp koers te zetten.

De Assense wethouder Albert Smit van Sport is blij een bijdrage te kunnen leveren aan het voorbestaan van de oudste en belangrijkste etappekoers in Nederland. "Dit is een belangrijk evenement voor de Nederlandse wielersport waar het gaat om het het ontwikkelen van jonge talenten. Maar ook voor de stad is dit een passende activiteit. Drenthe is de fietsprovincie van Nederland en Assen heeft naast de Asser Jeugdtour weer een aansprekend evenement binnen de stadsgrenzen." De ploegentijdrit en de start van de middagetappe zijn tot stand gekomen als een samenwerking tussen de gemeente Assen, provincie Drenthe en binnenstadsvereniging MKB Assen. "Door deze samenwerking gaat er in de binnenstad van Assen een prachtig evenement voor het publiek met wielrennen en randactiviteiten ontstaan" vindt wethouder Smit.

 

Organisator Thijs Rondhuis is blij met deze openingsrit voor zijn ronde. "Het is mooi dat we met Assen een stad met uitstraling hebben gevonden voor de start van de 63e Olympia's 3M Tour. We zijn Assen dankbaar dat zij mee willen bouwen aan de toekomst van deze ronde. Het was onze wens om de editie van 2015 te beginnen met een korte ploegentijdrit. Het is een prachtig onderdeel en door deze discipline als eerste etappe te programmeren weten we dat alle ploegen nog compleet en fit zijn. Als gevolg daarvan verwachten we een spannende strijd waarin de verschillen gering zullen zijn." Met de start en finish in het centrum van Assen en over het TT circuit heeft de ronde volgens Rondhuis een prachtige entourage. "Na vier jaar wordt het Noorden weer aangedaan, we proberen Olympia's 3M Tour terug te brengen naar alle windstreken van Nederland en de betrokkenheid van Assen is daarbij een heel mooie stap."

Ureterp
De tweede rit van Olympia's 3M Tour voert zoals gezegd van Assen naar Ureterp. Deze Friese plaats zette zichzelf in het verleden al meerdere keren op de kaart als wielerdorp, zo vond vorig jaar het NK wielrennen voor junioren en nieuwelingen en elite-zonder-contract nog plaats in Ureterp. Na de aanloop in Drenthe voert de 150 kilometer lange rit ruim honderd kilometer lang door de Friese Veenwouden. Via Haulerwijk, Waskemeer, Bakkeveen, Wijnjewoude, Gorredijk en Beesterzwaag rijdt de karavaan naar Ureterp, waar nog vier plaatselijke ronden van 14, 5 kilometer op de renners wachten. Deze plaatselijke ronde loopt door Ureterp en Drachten. De finish is rond 17 uur voorzien. Roelof Bosma is blij dat hij met zijn stichting Olympia's 3M Tour naar Ureterp heeft kunnen halen.
"Na het NK in 2014 heeft Ureterp daarmee nu alweer een volgend prachtig wielerevenement om mee uit te pakken voor de plaatselijke bevolking."

 

Gendringen en Reuver
De organisatie van Olympia's 3M Tour kan ook melden dat twee trouwe etappeplaatsen terugkeren in de ronde. Het Limburgse Reuver is op de derde wedstrijddag – donderdag 14 mei – definitief gastheer van de oudste rittenkoers van Nederland. Dat was men ook de afgelopen edities, Dylan van Baarle werd in 2013 zelfs als eindwinnaar gehuldigd in deze plaats in de gemeente Beesel. De tweede wedstrijddag behoort zo goed als zeker toe aan Gendringen, waar de plaatselijke organisatie onder leiding van Otto Albers de voorbereidingen zo goed als afgerond heeft. "We willen inzetten op een grote lus door de Achterhoek met als afsluiting enkele plaatselijke lussen rond Gendringen zelf." Organisator Thijs Rondhuis is blij met de toezegging van beide gemeenten om de ronde trouw te blijven. "Daarmee toont men vertrouwen in de nieuwe organisatie. Ondanks aanbiedingen van onder meer de Ster ZLM Toer heeft men besloten dat Olympia's Tour de wedstrijd is om vol op in te zetten in 2015 en waarschijnlijk ook de jaren daarna."