Olympia’s Tour 2016: Voorbeschouwing rit 6

In Zuid-Limburg staat zondag de zesde en laatste etappe in Olympia’s Tour 2016 op het programma. De organisatie heeft het beste tot het laatste bewaard. Tussen Margraten en Noorbeek staat zowel de langste, als de zwaarste rit op het programma.

Parcours
De etappe door Zuid-Limburg en een stukje België, mag met recht de koninginnenrit heten. Vanuit Margraten gaat het via Bamholt en Sint Geertruid in noordelijke richting naar Bemelen, waar op de Bemelerberg de eerste bergpunten te verdienen zijn. Vervolgens gaat men langs Sibbe en Scheulder naar Gulpen, waar met de Gulpenerberg de tweede bergsprint op het menu staat. Na de afdaling gaat het vervolgens in één zuidelijke lijn naar Sint-Pieter-Voeren in België. Daar ligt na een kleine veertig kilometer de Varnstraat, de derde bergsprint van de dag.

Na het Belgische uitstapje, keert men via Kuttingen en Camerig terug in Nederland. Na Vijlen en Mechelen is de Schweiberg de vierde beklimming van de dag waar punten voor de bolletjestrui te verdienen zijn. Daarna volgt al snel Slenaken, waarna de renners via de eerste beklimming van het Mheerelindje op een lokaal parcours van 25,5 kilometer aankomen. Deze moeten zij vier keer overleven. Bij de derde en vierde passage van het Mheerelindje zijn er opnieuw punten te verdienen voor het bergklassement. Bij de vijfde en laatste passage hebben de renners er 175,4 kilometer op zitten en is Olympia’s Tour 2016 ten einde.

Favorieten
Door het compleet uiteen geslagen veld in Assen, krijgen we in Zuid-Limburg waarschijnlijk een strijd op twee fronten. Enerzijds zullen de jongens die nog aanspraak maken op de eindzege elkaar het vuur aan de schenen leggen. Anderzijds zullen de sterkste renners in koers strijden om de overwinning in deze slotrit. Het belooft een ware uitputtingsslag.

Op voorhand was Mads Pedersen de grote favoriet voor de eindzege in deze Olympia’s Tour. In de etappe naar Assen kreeg de 21-jarige Deen echter een paar minuten aan zijn broek, waardoor hij normaliter kan fluiten naar de eindzege. Met een achterstand van twee minuten en vijftig seconden in het klassement, lijkt de missie om OT 2016 te winnen een utopie. Maar als iemand zo’n gat in dit deelnemersveld nog zou kunnen overbruggen, is het de aanwinst van Trek-Segafredo wel. Op dit parcours moet hij met zijn talent het verschil kunnen maken.

Ook Neilson Powless en Michael Storer waren op voorhand favorieten voor de laatste gele 3M-leiderstrui. De Amerikaan en de Australiër hikken nu tegen respectievelijk zeven en dertien minuten achterstand aan. Zij zullen de mannen in de top van het klassement geen kopzorgen opleveren, waardoor zij alle ruimte hebben om aan te vallen. Beide renners kunnen goed uit de voeten zodra de weg omhoog loopt. Dat lieten Powless en Storer beiden zien in de jongste Tour de l’Avenir. Hoewel Limburg natuurlijk geen Alpencols heeft, is het wel klimmen geblazen. Twee uiterst gevaarlijke kandidaten voor ritwinst, dus.

Twee renners die wel relatief kort staan in het klassement, zijn de Zwitser Lukas Spengler en onze landgenoot Adriaan Janssen. Zij staan beiden op minder dan anderhalve minuut van de leiderstrui en kunnen gezien hun capaciteiten hier misschien wel hun slag slaan. Amund Grøndahl Jansens achterstand op de eerste plaats is meer dan drie minuten, waardoor hij zich vooral kan richten op ritwinst. De rouleur kan naar eigen zeggen de Limburgse heuvels goed aan. Ook Jai Hindley, Nathan Van Hooydonck, Greggory Daniel, Nick Schultz, bergtruidrager Marcus Fåglum en Martijn Budding mogen we in de finale van voren verwachten. 

Voor Pavel Sivakov is deze Olympia’s Tour een symbool voor zijn sterke eerste jaar als belofte. De 19-jarige Rus droeg vanaf de tweede rit de leiderstrui en staat na de vijfde etappe nog altijd op een knappe tweede plek in het klassement. Aan hem de taak om in de slotetappe de trui over te nemen van Cees Bol. Dat kan zelfs middels een ritzege, want hij werd dit jaar – vanuit de vroege vlucht nota bene – al tweede in Luik-Bastenaken-Luik U23.

De grootste uitdager van Bol is misschien wel zijn teamgenoot Hartthijs de Vries. De jongeling werd dit jaar tweede in de Topcompetitie en liet daarmee zien op meerdere terreinen uit de voeten te kunnen. De 19-jarige Fries liet in de Limburgse heuvels een uitstekende indruk achter en verloor ook in de voorbije week op weinig plekken tijd.

Jan-Willem van Schip is bezig aan een uitstekende Olympia’s Tour. De 22-jarige coureur van het Wallaard-combinatieteam staat op een verdienstelijke vierde plaats in het klassement, op nog geen twintig seconden van Sivakov. Hij lijkt te zwaar gebouwd voor het heuvelwerk, maar met zijn huidige vorm zou hij zo maar eens kunnen verrassen. De laatste uitdager voor Sivakov die nog over is, luistert naar de naam Przemysław Kasperkiewicz. De 22-jarige Pool sluipt al de gehele week stiekempjes mee in het klassement en kan in de rit naar Noorbeek toeslaan. Hij is de grote dark horse.

Favorieten
*** Mads Pedersen
** Neilson Powless, Michael Storer
* Pavel Sivakov, Hartthijs de Vries, Amund Grøndahl Jansen

Weer
De lengte en het hoogteverschil zorgen zondag al voor een zware rit, maar ook het weer werkt niet mee. In en Zuid-Limburg stijgt de temperatuur zondag niet verder dan vijftien graden Celsius. Daarnaast regent het de gehele dag en staat er windkracht vier uit het zuidwesten. Pittig, dus.