Olympia’s Tour 2016: Voorbeschouwing etappe 5 Reuver-Brüggen-Reuver

Het slotweekend van Olympia’s Tour 2016 is aangebroken. Het peloton begint zaterdag met een kleine klassieker in de Nederlandse etappekoers, want de rit Reuver-Reuver zit al zeven jaar lang verankerd in deze wedstrijd.

Parcours

Het startschot klinkt zoals de voorbije jaren in het centrum van Reuver, nabij het gemeentehuis. Vanuit de startplaats komen de renners al snel Belfeld tegen. Vervolgens trekken ze in zuidelijke richting naar Swalmen, constant langs de grens met Duitsland. Daar gaat het peloton linksaf en zet het koers richting Duitsland. Daar wacht een omloop met een aantal hoogtemeters, maar de man in de bolletjestrui hoeft zich geen zorgen te maken: er zijn geen bergpunten te verdienen.

Langs de Baggersee komen ze vervolgens aan in Brüggen, waarna ze Lüttelbracht, Alst en Bracht passeren, vooraleer ze een paar heuveltjes in het Brachterwald moeten overleven. Deze omloop doen ze nog een keer, om dan terug te keren in Nederland en via Swalmen en Belfeld weer in Reuver te arriveren. Daar wachten nog drie lokale rondjes naar Beesel en weer terug, van om en nabij de zes kilometer. Na 145,4 kilometer ligt er een mooie, rechte aankomst lijn waar de renners kunnen sprinten voor de dagzege.

De neutrale start in Zutphen

Favorieten
Hoewel de heuveltjes in Duitsland aanvallers in de kaart spelen, leert de ervaring dat het peloton daarna nog tijd genoeg heeft om orde op zaken te stellen. In 2014 en 2015 verwees Wim Stroetinga hier Coen Vermeltfoort naar de dichtste ereplaats. Daarvoor vond er steeds een individuele tijdrit plaats, met Campbell Flakemore (2013), Rohan Dennis (2012) en Luke Durbridge (2011) als winnaars. Met een rit in lijn is een massasprint dus het meest aannemelijk.

Op deze eerlijke, rechte aankomst mogen de sprinters het met elkaar uitvechten. De snelste belofte in deze Olympia’s Tour is Kristoffer Halvorsen. De 20-jarige Noor wist al twee etappes te winnen en beschikt bovendien over een sterk team dat volledig in zijn dienst rijdt. Halvorsen gaf door zijn ritzeges al zijn visitekaartje af voor het aankomende WK, precies waar OT voor bedoelt is. De Noor wil er echter ongetwijfeld nog een derde overwinning aan toevoegen.

Kristoffer Halvorsen

Achter Halvorsen strijden diverse renners om zijn wiel. Christopher Latham en Fabio Jakobsen zijn twee van die coureurs. De 22-jarige Brit klopte de Noor in de rit naar Assen, al stond de ritwinst toen niet op het spel. In de etappe van donderdagmiddag naar Gendringen kwam Latham net te laat opzetten. Dat overkwam Jakobsen vrijdagmiddag in Zutphen ook. De Nederlands kampioen bij de beloften leek meer snelheid te hebben dan Halvorsen, maar die bleef net buiten schot.

Voor het Wallaard-combinatieteam (bestaand uit renners van Join-S|De Rijke en Baby-Dump) is Jan-Willem van Schip uitstekend op dreef. Hij draagt de groene puntentrui – met één punt meer dan Halvorsen – en dankt dat aan zijn ritzege in Assen en zijn sterke finish in Zutphen (waar hij derde werd). Naast de twee Deense profs (Mads Pedersen en Michael Carbel Svendgaard) in Olympia’s Tour, rijdt er nog een derde renner rond die sinds januari dit jaar actief is bij een ProContinental-team. Australiër Jason Lowndes (Drapac) moet het hebben van zijn snelle benen, die hij in OT al een paar keer toonde. Winnen lukte nog niet, maar zaterdag wacht een nieuwe kans.

Bij de Belgische selectie rekenen ze op Christophe Noppe. Hij geldt als een dark horse voor de wereldtitel bij de beloften in Doha (Qatar). Noppe probeert dat in de laatste testcase voor de mondiale titelstrijd kracht bij te zetten in Olympia’s Tour. Zijn landgenoten Edward Planckaert en Enzo Wouters kunnen ook rap aankomen. Daarnaast moeten de sterke Jérémy Lecroqc, Bram Welten, Michael Carbel Svendgaard, Iván García, Gustav Höög, Tim Ariesen en Cees Bol zich eveneens in de debatten kunnen mengen. Is deze rit in Olympia’s Tour de generale repetitie voor het WK?

Favorieten

*** Kristoffer Halvorsen
** Christopher Latham, Fabio Jakobsen
*Jan-Willem van Schip, Christophe Noppe, Jérémy Lecrocq

Weer

Er wacht het peloton in Noord-Limburg een natte dag. Zowel ’s ochtends als ’s middags is er tachtig procent kans op regen. Het waait met windkracht twee uit het zuidwesten niet hard, terwijl het met achttien graden Celsius best aangenaam is voor 1 oktober.