Voorbeschouwing vierde etappe Zutphen-Zutphen

De derde dag in Olympia’s Tour bracht de spanning in de top van het klassement naar een volgend hoogtepunt. Vrijdag staat er een rit van en naar Zutphen op het programma, waar renners met aspiraties voor de bergpunten de bolletjestrui van Tim Ariesen kunnen aanvallen.

Parcours
Vanuit de start in Zutphen trekt het peloton naar Nationaal Park Hoge Veluwe. De renners gaan onder Apeldoorn door naar Beekbergen, waarna ze via Hoenderloo koers zetten naar Arnhem. Na Arnhem volgen klimmen als de Posbank, de Emmapiramide en de Zijperberg, waar bergpunten te verdienen zijn voor de bolletjestrui. Na Rheden en De Steeg, gaat het via Doesburg, Toldijk en Baak weer richting Zutphen. Op dat moment hebben de renners dik negentig kilometer afgelegd, om vervolgens nog twee lokale rondes van een kleine 25 kilometer te overbruggen. Na exact 141 kilometer is de finish, die men verwacht rond de klok van 15.30. In de laatste kilometer zitten nog wel drie scherpe bochten.

Favorieten
Deze etappe leent zich voor een mooie vluchtersgroep die wil strijden om de bergpunten op de Veluwe. Op het lokale rondje rondom Zutphen is er echter ruimte genoeg om de vlucht terug te halen. Dat speelt de sprinters in de kaart, omdat er in de laatste vijftig kilometer – valpartijen daargelaten – weinig mogelijkheden zijn om het peloton uit elkaar te trekken.

Bij Noorwegen rekenen ze andermaal op Kristoffer Halvorsen. Wanneer het op een sprint aankomt, zou hij de snelste van dit deelnemersveld moeten zijn. Hij was in het slagveld rondom Assen ook bij de pinken door mee te glippen in de eerste groep, maar moest vervolgens toch de rol lossen. De kans dat dit in deze rit gebeurt, is klein. De Noren moeten bovendien iets maken van deze Olympia’s Tour, want kopman Amund Grøndahl Jansen staat al bijna op drie en een halve minuut achterstand van klassementsleider Pavel Sivakov. Een ritzege lijkt nog het hoogst haalbare.

De grote uitdager van de Rus is op dit moment Cees Bol. De 21-jarige coureur van Rabobank aast op de leiderstrui, maar is bovendien rap aan de meet. Wanneer zijn ploeg het goed uitspeelt, kan Bol als winnaar aan de streep tien bonificatieseconden pakken. De Denen proberen Michael Carbel Svendgaard in stelling te brengen. De rappe eerstejaars prof van Stölting Service Group moet zich in dit peloton ook kunnen mengen om de dagzege. Kijk overigens niet verbaast op wanneer Mads Pedersen het in de slotkilometers probeert met een late uitval.

Klein Constantia heeft meerdere ijzers in het vuur voor de dagzege in Zutphen. Jonas Bokeloh en Jérémy Lecrocq kunnen rap aan komen, maar hun snelste man op papier is Iván García. De Spanjaard is al in het bezit van een profcontract voor 2017 en hij zou dat graag vieren met een ritzege. Ook sprinters als Fabio Jakobsen, Christopher Latham, Christophe Noppe, Enzo Wouters, Tim Ariesen, Jason Lowndes en Edward Planckaert mag je hier op de voorposten verwachten. Die laatste was in de rit naar Assen vijfde, maar de Belg hoopt dat resultaat in de Hanzestad te verbeteren.

Het plaatselijke rondje en de door de bochten verraderlijke laatste kilometer spelen ook een late aanval in de kaart. Eerder genoemde coureurs als Grøndahl Jansen en Pedersen zijn in staat om vanuit dat scenario naar de winst te rijden. Ook Jan-Willem van Schip kan door zijn roots op de baan over een langere tijd een hoge snelheid vasthouden. Nathan Van Hooydonck en de Brit Gabriel Cullaigh moeten voor zo’n move ook te porren zijn. Dan moeten ze wel oppassen dat Marcus Fåglum of Gustav Höög niet meeglipt in hun wiel, want dan is een zege geen vanzelfsprekendheid.

Favorieten
*** Kristoffer Halvorsen
** Cees Bol, Michael Carbel Svendgaard
* Iván García, Jan-Willem van Schip, Edward Planckaert

Weer 
Er wacht de renners in en rond Zutphen een aangename dag. Het kwik stijgt tot maximaal achttien graden Celsius, terwijl windkracht drie uit het zuidwesten niet voor noemenswaardige problemen ze moeten zorgen. De kans op regen is 35 procent.