Berden de Vries wint 62e editie

 

Berden de Vries heeft de 62e editie van Royal Smilde Olympia's Tour gewonnen. De leidende positie van de renner van Cycling Team Jo Piels kwam in de slotrit van 186 kilometer niet meer in gevaar. Wim Stroetinga was in de straten van Hoofddorp wederom de snelste van het peloton. Voor de Fries alweer zijn vierde etappezege op rij deze ronde. Zoals iedere dag was het vanaf het moment dat scheidend wedstrijdleider Herman Brinkhoff de neutralisatie ophief, volop koers. Diverse demarrages volgden elkaar op, maar het werd pas interessant toen topfavoriet Bert-Jan Lindeman (Rabobank), Brian van Goethem (Metec) en de Deen Emile Bakhoj Halvorsen (Riwal) ervandoor gingen. Het drietal pakte zonder veel moeite anderhalve minuut voorsprong en aanvankelijk leek een stunt in de maak. Maar door een nieuw spervuur van nieuwe aanvallen verdween de voorsprong echter weer net zo snel als die was opgebouwd.

 

Na negentig kilometer grepen Ivar Slik (Rabobank), Kobus Hereijgers (De Rijke), Robbert de Greef (Koga), Koos Jeroen Kers (Baby Dump) en Gert-Jan Bosman (Parkhotel) hun kans om weg te sluipen. Het vijftal reed in no time naar een voorsprong van een minuut en wederom leken de vogels gevlogen. De wind die de hele week al matig aanwezig is, zorgde er echter toch voor dat het peloton op een open stuk uiteen viel. Een groep van eenendertig man scheidde zich af en voegde zich bij het kwintet aan de leiding. Daarbij zaten – op Mike Teunissen (Rabobank) na – alle truidragers en topsprinters als Wim Stroetinga – net als zes van zijn Koga-ploegmaten – en Coen Vermeltfoort (De Rijke).

 

De voorsprong van de eerste groep bleef voortdurend klein. Dat kwam mede omdat de Australische Jayco ploeg, zoals vaker deze week, de slag compleet miste. Maar vooral door de volhardendheid van de blokken van Koga en Metec vooraan, liep de voorsprong in de laatste ronde van 50 kilometer toch op naar een minuut. Daarna braken de achtervolgers en werd duidelijk dat de winnaar van de dag van voren zat. Doordat zowel leider Berden de Vries als Wim Stroetinga van voren aanwezig zaten, controleerden hun ploegen de finale.

 

Pas op drie kilometer voor de streep kwamen de eerste aanvallers: Kobus Hereijgers (De Rijke) en Brian van Goethem (Metec). Diverse andere coureurs probeerden het, maar alles bleef bijeen. In de eindsprint was Stroetinga ongenaakbaar en pakte zo zijn vierde ritzege op rij in deze ronde. 'Het ging nog bijna mis', zegt hij na afloop opgelucht. 'Ik reed nog twee spaken uit mijn wiel in de sprint. Maar ik ben heel blij met deze overwinningen. Een mooie bekroning op een mooie week met de ploeg.'

 

Eindwinnaar Berden de Vries was uiteraard zeer content met zijn overwinning in Royal Smilde Olympia's Tour. De Friese ex-schaatser die de basis al vroeg in de week in de rit naar Gendringen legde, dankt ook vooral zijn team. 'We hebben hier met z'n allen naartoe gewerkt. Het is een prachtige ervaring, die ik hoger aansla dan de medaille bij het WK schaatsen bij de junioren. Zeker aangezien ik nog maar twee jaar echt serieus koers.' De Vries droomt dan ook van een carrière als broodfietser. 'Ja, wie wil dat nou niet. Mijn volgend doel is het NK in Ootmarsum. Dat parcours ligt me wel.'